Mistrovství Evropy v kategorii U23

Mistrovství Evropy U23 Burgas

Na letošní ME U23 se jako jediní nominovali Jakub Powada a Tereza Zimovjanová, zúčastnili se i Jiří Kalus a František Linduška.

Kategorie mužů startovala až v odpoledních hodinách, kdy se už navyšoval příliv. Start byl z pláže a Jakubovi se start velice podařil, všichni se museli vypořádat s velkými vlnami. Z vody Jakub vybíhal na desátém místě a následoval velmi těžký přeběh do depa pro kolo, nejdříve se přes pláž dostat na promenádu a po té zdolat 68 vyprahlých schodů.

Jakub a Franta začali cyklistickou část spolu, ale už na 3km neprofesionálně jeden španělský závodník srazil Frantu a ten byl nucen odstoupit. Jakub se na kole cítil v plné formě a šlo to na něm vidět, skupinka, ve které se nacházel velmi dobře spolupracovala a v půlce prvního okruhu už dojela vedoucí skupinu. Na konci prvního kola se velká část závodníku sjela do jednoho balíku čítající 54 jezdců. Nikdo nechtěl tahat špice, aby se neunavil před náročným během, takže celý balík dojel až do depa, kde si závodníci vyměnili kola za tenisky a započal hon o medaile.

Jakub začal běh velmi slušným tempem, ale na 2 kilometru se projevila únava a výkonnost šla rapidně dolů a stal se z toho boj o dokončení. Bohužel to stačilo až na 50. místo, ale nevadí Jakub se z toho ponaučil a příště se to ukáže.

Další velký závod bude mít Jakub na konci srpna v Karlových Varech, kde se pojede evropský pohár.